torstaina, toukokuuta 05, 2005

Loppumatka

Sunnuntai 1.5-Keskiviikko 4.5

Sunnuntai aamuna Juha, Lennart ja Harri pääsivät matkaan kohti Suomea. Minä jouduin jäämään vielä muutamaksi päiväksi. Kaikki pääsivät onnellisesti matkaan vaikka tavaraa oli kertynyt enemmän kuin laukkuihin mahtui. Minä hain ylijäämät hotellista myöhemmin. Minunkin laukkuni olivat niin täynnä että jouduin lentokentällä pakkaamaan osan tavaroista lentoyhtiön pahvilaatikkoon. Toivottavasti muistan ottaa sen Helsingissä laukku hihnalta. Onneksi Lufthansa oli armollinen eikä perinyt ylimääräistä laskua kiloista.

Sunnuntai iltana olin rannassa katsomassa uutta pilvenpiirtäjien valo show’ta Vapun päivän kunniaksi. Show’ta oli vahvistettu pilvenpiirtäjien katolta ammutuilla ilotulitteilla ja musiikilla. Aika vaikuttava esitys ja paikalla oli paljon Hongkongilaisia.

Maanantaina tutustuin vielä lisää Suomen Lähetysseuran tekemään työhön Hongkongissa ja kiinassa Kukkosten kodissa. He olivat myös kiinnostuneita matkamme vaikutelmista.

Illalla olimme vielä Jorman kanssa iltatorilla katselemassa paikallista elämää. Jorman mukaan siellä oli hyvin hiljaista, koska Vappu osui sunnuntaille. kiinalaiseen tapaan seuraava maanantai oli vapaapäivä ja monet myyjät ja ostajat olivat loman vietossa. Vappu on sielläpäin tärkeä lomailu aika.

Tiistaipäivän vieti Manhei Yipin kanssa. Häneen tutustuin kun hän oli nuorisoharjoittelijana Genevessä. Hän näytti minulle paljon nähtävyyksiä Hongkongin saarella. Matkalla ehdimme päivittää kaikki Geneveä koskevat asiat ja kuulumiseme. Menimme kaksikerrosbussilla ylös ja alas jyrkkiä ja kapeita teitä ja päädyimme saaren eteläpuolelle josta ehdimme nipin napin illaksi kotiin.

Illalla olin vielä hotellini lähellä torilla jossa myytiin uutta ja käytettyä tietokoneisiin ja viestintään liittyvää pikkutavaraa ja vähän suurempiakin. Hinnat olivat hyvin alhaiset ja tavaraa oli tarjolla hyvin paljon. En tiedä miten olisi käynyt jos olisi ollut enemmän aikaa ja laukuissa tilaa.



Valitettavasti suunnittelemani Luterilaisen Tunnin vierailu ei onnistunut koska uusi johtaja ei ollut vielä tavattavissa. En ehtinyt myöskään tavata Hongkongin Evankelisluterilaisen kirkon pääsihteeriä Richard Luita jonka viimeksi tapasin Bangkokissa LML kokouksessa.

Keskiviikkona aamusella hankkiuduin lentokentälle raahaten hikisenä päivänä liian painavia laukkujani. Lopulta pääsin ilmastoituun odotustilaan viilenemään. Nyt olen lentokoneessa matkalla kohti Frankfurtia ja illalla minun pitäisi päästä vihdoin omaan sänkyyni nukkumaan.

Matka oli todella antoisa ja mielenkiintoinen. Tässä päiväkirjassa olen jättänyt varsinaiset keskustelun aiheet ja tavatut ihmiset pois ja keskittynyt enemmän matkan hauskoihin osiin. Ilman Harrin tukea ja lukijoiden palautetta en varmaan olisi jaksanut tätä näin ahkerasti päivittää.

Lauantai 30

Aamulla söimme varhaisen aamupalan ja lähdimme sen jälkeen Kukkosen Jorman kanssa vierailemaan Hongkongin luterilaisessa teologisessa seminaarissa. Siellä meillä oli erittäin mielenkiintoinen ja valaiseva keskustelu Kiinan tilanteesta. Seminaarilla on vankat suhteet Kiinaan ja monia opiskelijoita sieltä. Lisäksi seminaari on tuottanut Kiinan tutkimuksen sarja Luterilaisen maailman liiton kanssa. Haastoimme seminaaria tekemään tutkimusta radio-ohjelmien vaikutuksesta Kiinan kirkon kasvuun ja kehitykseen. Rehtori oli kiinnostunut aiheesta.

Seminaarilla tapasimme myös siellä työtä tekeviä suomalaisia opettajia ja tutustuimme seminaariin. Lauantaipäivänä siellä ei ollut opetusta mutta kappelia valmisteltiin juuri häitä varten.

Seminaarilta kävelimme krstillis budhalaiseen dialogikeskukseen jossa ostimme kaikenlaista pientä. Siellä oli hyvin paljon kontekstualisoitua kristillistä taidetta ja symboleita lautasista kirjoihin ja pienitä muistoesineistä isoihin tauluihin.

Saimme vielä sovitettua siihen vierailun vilkkaaseen temppeliin jossa katselimme suitsukkeiden polttamista ja ihmisten uskonnollista palvontamenoa jolla oli meille hyvin oudot muodot.

Sen jälkeen palasimme kiireesti metrolla hotellille ja nipin napin ehdimme syödä myöhäisen lounaan.

Lounaan jälkeen kaikki Kuopiolaiset matkaajat lähtivät Kukkosen Jorman luokse ja muut lähtivät viimeisille ostoksille ja minä lähdin etsimään uutta internetistä varaamaani hotellia. Se oli hiukan epäilyttävällä seudulla, mutta itse hotelli oli siisti ja asiallinen eikä liian kaukana metrosta.

Siellä en päässyt internetiin päivittämään päiväkirjaa, joten taas jäi yksi päivä rästiin.

Perjantai 29

Aamulla tapasimme radiokuuntelijan, joka oli lähtenyt opiskelemaan raamattua radio-ohjelman ja Internetin välityksellä.

Tapaamisen jälkeen lähdimme maailman nopeimmalla junalla Shanghaista lentokentälle. Junan nopeusmittari näytti 430 km tunnissa hyvin nopeasti. Juna ”lensi” magneettikentän päällä kiskojen yläpuolella. Aika tasaista ja melutonta kyytiä kun ottaa huomioon nopeuden jolla mentiin eteenpäin. Rata ei ollut pitkä eikä matka kestänyt kovin kauan.

Shanghaista lensimme China Airlines lentokoneella ja kertasimme muistorikkaan matkamme vaiheita. Kaikki olivat varsin tyytyväisiä kokemuksiinsa.

Illalla saavuimme Hongkongiin josta oppaamme Jooseppi ja Joonatan jatkoivat suoraan Taiwanille ja me menimme junalla keskustaan jossa majoituimme partiojärjestön hotelliin. Se oli suoraan keskuspuiston pohjoispuolella mukavalla paikalla lähellä Suomen Lähetysseuran toimiostoa ja Kukkosen Jorman ja Johannan kotia. Hotelliin vievä bussi kiersi puli keskustaa mutta otimme sen kiertoajeluna vaikka se kesti hiukan kauemman kuin ajattelimme.

Nautin illallisen yhdessä vanhan ystäväni Luterilaisen tunnin Hongkongin toimiston entisen johtajan Ellen Makin kanssa.

Hän odotti minua jo hotellin aulassa kun vihdoin pääsimme sisään. Harri meni väsyneenä nukkumaan ja Lennart ja Juha nauttivat Hongkongin kulinaristisista nautinnoista paikallisessa McDonald’s ravintolassa. Illalla Ellen näytti vielä Hongkongin rannassa paikallisen valo show’n jossa kymmenet isot pilvenpiirtäjät välkyttelivät valojaan tietokoneen ohjauksessa. Aika vaikuttava näky.

Kun vihdoin pääsin hotellihuoneeseeni, kello oli jo niin paljon, ettei enää jaksanut mitään päiväkirjaa kirjoittaa.