sunnuntaina, huhtikuuta 24, 2005

Sunnuntai 24.4

Tänään meillä oli oikein rankka mutta mielenkiintoinen ohjelma. Aamulla menimme jumalanpalvelukseen niin sanottuun kolmen itsen kirkkoon. Siellä oli koolla n 3000 pienessä kirkossa. Pääosa istui yläkerrassa kirkkosalissa ja sen viereisessä seurakuntasalissa. Osa oli kellarissa ja osa ulkona joihin oli video ja ääniyhteys kirkon sisältä. Saarnan ja liturgian toimittivat naispapit. Kirkkorakennus oli hyvin vanha. Ennen jumalanpalvelusta oli virsilauluharjoituksia, ettei tarvinnut turhaan istua kirkossa odottelemassa. Laulut olivat kiinalaisia sävelmiä. Siellä oli paljon ulkomaalaisia, ehkä 50, ja meille oli tulkkaus kuulokkeiden kautta englanniksi. Kuulokkeet olivat kätevät langattomat. Me saimme virsikirjan jossa oli vasemmalla sivulla virsi englanniksi ja oikealla suomeksi. Liturgia noudatti hiukan suomalaista tapaa. Seurakunta oli ennen kulttuurivallankumousta ja kolmen itsen virallisen kirkon muodostamista ollut metodistinen kirkko.

Jumalanpalveluksen jälkeen kävelimme Taivaallisen rauhana aukiolle ja kiellettyyn kaupunkiin. Niiden läpi kävellessä ja kuvatessa aikaa kului ainakin 5 tuntia. Matkalla joimme kahvia Starbuck kahvilassa (Amerikkalainen kahvilaketju). Siinä samalla jotkut meistä ostivat mongolialaista taidetta mongolialaisilta opiskelijoilta, jotka sanoivat meille suomeksi hyvää päivää.

Kielletty kaupunki oli mahtava nähtävyys vaikka koettelikin jalkoja. Varsinkin kun kiipesimme ylös kukkulalle katselemaan maisemia keisarilliselta paviljongilta. Lopuksi meille esiteltiin kiinalainen tee seremonia ja saimme maistella monia eri makuisia teelajeja ja eri lailla valmistettuja tee juomia. Se oli mielenkiintoinen ja värikäs kokemus. Sitten tietysti ostimme eri teelajeja ja niihin liittyviä yllättäviä tavaroita.

Sen jälkeen lähdimme lounaalle kiinalaiseen ravintolaan. Matkalla poimimme mukaan yhden nuoren tytön joka oli kuunnellut paljon meidän tukemiamme radio-ohjelmia ja muita TWR ohjelmia. Hän oli nuorekas innokas ja muodikas. Hänellä oli toisessa jalassa vihreä kenkä ja toisessa punainen ja vastaavasti pitkät kynnet oli maalattu toisessa kädessä toisen kengän mukaan toisessa toisen. Hän oli hyvin innokas radio-ohjelmien kuuntelija ja ohjelmat olivat vaikuttaneet häneen hyvin paljon ja hän oli hyvin kiitollinen ohjelmista. Hän on töissä internet sivujen sisällöntuottajana paikallisessa yrityksessä.

Hän osasi jonkin verran englantia mutta tärkeimmät keskustelut tulkittiin kiinaksi.

Illalla ennen nukkumaan menoa kirjoitin tämän päiväkirjan ja puhuin Skypen välityksellä Suomeen.